Examenstress: enkele tips voor ouders

  1. Zaai geen paniek

Ouders zijn bang dat hun zoon of dochter niet voldoende studeert, dat de leerstof te moeilijk is en dat het niet zal lukken. Die angst mogen ze zeker niet doorgeven. Zaai geen paniek, maar probeer positief te zijn. Ouders moeten erop vertrouwen dat hun kinderen doen wat ze kunnen.

  1. De student beslist

Als ouders constant zeggen wanneer en hoe hun kinderen moeten studeren, dan bekom je net het tegenovergestelde effect. Vaak gaan ze uit protest nog minder studeren. Laat hen zelf beslissen, maar geef wel het gevoel dat je er bent wanneer ze je nodig hebben.

  1. Niet alles kan beter

Kinderen moeten van hun ouders altijd beter kunnen en hogere punten halen. Wanneer ze hun rapport tonen, is het zelden goed genoeg. Dat werkt natuurlijk heel demotiverend, daar gaan de schouders van hangen.

  1. Vermijd woorden als “zittenblijven”

Wanneer ouders hun kinderen er constant aan herinneren dat ze mogelijk zullen zittenblijven, maak je hen dubbel zo angstig. Vermijd die woorden, zeker tijdens de examens. Ouders hebben ook de neiging om te zeggen “als je niet voldoende studeert, zal je later niet de job kunnen uitvoeren die je verkiest”. Doe dat vooral niet, want dat werkt averechts.

  1. Stel samen een rooster op

Als de blokker in paniek raakt omdat hij niet voldoende tijd heeft om de leerstof te zien, maak dan samen een rooster op. Denk dan wel niet in de plaats van je zoon of dochter, maar laat hen zelf nadenken over de tijd die ze nodig hebben voor elk vak. Als ze een overzichtje hebben, worden ze vanzelf rustiger.

  1. Ontspannen is nodig

Wanneer de student even naar beneden komt, maak dan geen opmerkingen zoals “Is dat studeren?” of “Moet je nu wéér ontspannen?”. Af en toe ontspannen is juist nodig. Kijk dus zeker niet voort-durend op je horloge. Geef gewoon een knipoog, maak iets lekkers klaar. Doe eventueel iets ontspannends samen, zoals een blokje omlopen.

  1. Geen nachtje door

Sommige blokkers kunnen moeilijk de lijn trekken. Als ze iets niet voldoende kennen, hebben zij de neiging om tot diep in de nacht door te studeren. Ga er dan niet naast zitten om samen te studeren, want dan vergroot je de kans op hysterie. Ze moeten net leren dat ze ook mogen stoppen. Eventueel kunnen ze wel wat vroeger opstaan.