Ondernemers voor de klas bij onze laatstejaars

Op dinsdag 19 januari kwamen twee ondernemers op het KAZ langs. Tim Berckmoes van ABC kwam in 6 ECWE en Jo Van den Wijngaerde van Soundfield kwam in 6 BOIN. Hieronder leest u een leerlingenverslag van beide bezoeken.

Tim Berckmoes

Vandaag is Tim Berckmoes, CEO van Anglo Belgian Corporation voor onze klas komen spreken. Hij heeft wat meer uitleg gegeven over zijn bedrijf en de werking ervan. Bij ABC maken ze motoren voor boten en dat gaat van sleepboten tot cruiseschepen.
Het was een heel interessante voormiddag. We weten nu allemaal iets meer over het bedrijf en wat ze exact doen. Ook heeft hij ons wat meer uitleg gegeven over welke brandstof ze gebruiken voor de motors. Momenteel zijn ze aan het experimenteren met enkele brandstoffen: H2, Diesel en LNG. Het sterke aan het bedrijf is dat ze actueel mee zijn met de nieuwste snufjes. Ze proberen zelf ook zaken uit om motoren zo efficiënt en milieuvriendelijk te laten functioneren.
ABC probeerde in het verleden reeds brandstof mogelijkheden zoals olijfolie en palmolie. Ze zien de toekomst van zeevaart op H2, methanol en / of diesel. Elektrische energie is niet de toekomst voor schepen die kracht nodig hebben zoals cargo of cruise. Schepen die korte en kleine afstanden doen kunnen al door ABC-motoren zonder vervuiling de wateren trotseren maar voor grotere schepen is dit een moeilijke taak. ABC sluit geen deuren en blijft experimenteren om de motoren zuiniger, milieuvriendelijker en krachtiger te maken. Zo doet ABC elke dag hun best hun klanten tevreden te stellen.
Meneer Berckmoes toonde ons dat een bedrijf leiden niet gemakkelijk is en dat je soms eens een risico moet nemen om er bovenop te geraken. Hij heeft ons ook enkele tips meegegeven om een job te kiezen: ‘doe wat je graag doet’ en ‘grijp de kansen als ze zich voordoen’.
We bedanken Tim Berckmoes en ABC van harte om dit voor ons mogelijk te maken.

Verslag door Gijs Broeckaert en Florent Goeminne 6 ECWE a

Jo Van den Wijngaerde

Deze week kregen we ondernemer Jo Van den Wijngaerde op bezoek. In een boeiende uiteenzetting vertelde hij ons hoe hij zelf zijn eerste stappen als ondernemer heeft gezet.
Jo van Den Wijngaerde is momenteel mede-eigenaar van de ondernemingen Soundfield en Sotesa. Soundfield is een bedrijf dat zich specialiseert in geluid en licht. Sotesa is zijn andere onderneming waar hij geluid en lichtinstallaties installeert en verkoopt.
Meneer Van den Wijngaerde wil zijn onderneming onderscheiden van de concurrentie door de nadruk te leggen op het feit dat iedere productie voor elke deelnemer een unieke beleving en een onvergetelijke ervaring moet zijn. Hij leerde ons dat flexibiliteit heel belangrijk is deze sector.
Doordat soundfield een zeer flexibel bedrijf is onderscheidt meneer Van Den Wijngaerde zich ook van de rest. Daardoor heeft hij al een aantal grote projecten mogen organiseren zoals het licht en geluid bij optredens van Natalia, Europese congressen, Q-party,…
Momenteel ondervindt de evenementsector grote invloed van corona. Er zijn zeer drastische maatregelen genomen en er is momenteel ook nog geen perspectief op beterschap, daarom moest hij andere ideeën bedenken. In de maand april heeft hij met het management van Soundfield en Sotesa de groep “More than a group” opgericht.
Op het einde van de gastles hebben we tal van vragen mogen stellen die hij met vol enthousiasme beantwoordde. Wij willen Meneer Van Den Wijgaerde bedanken voor deze leerrijke ervaring.

Verslag door Ditmar Cooreman en Siebe Vastesaeger 6 BOIN