KAZ zet zich in voor Young Water Solutions

Onze school is op zoek naar enthousiaste en gedreven leerlingen die de YWS-werkgroep willen versterken. Onze werkgroep zet zich in voor de NGO Young Water Solutions, een organisatie die jongeren wereldwijd steunt om hun eigen waterprojecten te realiseren.

De voorbije vijf jaar engageerden we ons voor een watervoorzieningsproject in Hakibale, Oeganda. Met enige fierheid mogen we zeggen dat dit project nu volledig gefinancierd is. Door de activiteiten die onze YWS-werkgroep organiseerde en de steun van GROS Zottegem kon de installatie van drinkwaterbassins en sanitaire voorzieningen voor twee schooltjes én een medisch centrum volledig bekostigd worden. 

Tijdens de inleefreis, die plaatsvond tijdens de krokusvakantie van 2020, konden we “ons” project bezoeken. Sheila (lokaal verantwoordelijke van YWS) toonde aan dat de geïnstalleerde watertanks en sanitaire voorzieningen een enorm positieve impact hebben, niet alleen op de leerlingen en patiënten, maar op de volledige community. Door het breed toegankelijk maken van de watertanks worden meer dan 1000 mensen bereikt.

Een meer uitgebreid reisverslag van onze inleefreis vindt u onder deze link of via de facebookpagina “Oeganda inleefreis GO! atheneum Zottegem”.

Nieuw project

Het nieuwe project dat we willen steunen bevindt zich eveneens in Oeganda. Evelyne en Daniël zijn twee jongeren die het bedrijfje Eco Sanitary opgestart hebben. Zij willen biologisch afbreekbare en herbruikbare maandverbanden produceren. Gewone maandverbanden zijn in Oeganda zeer duur. Alternatieven hiervoor zijn onhygiënische doeken, maar veelal wachten meisjes en vrouwen zonder enig hulpmiddel het einde van hun menstruatie af. Meisjes kunnen hierdoor de lessen niet bijwonen, waardoor ze een steeds grotere schoolachterstand opbouwen. Dit project zet dan ook in op maar liefst twee duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: SDG 4 richt zich op onderwijs voor iedereen, SDG 6.2 op hygiëne.

We zijn heel blij te kunnen aankondigen dat we deze zomer al een mooi bedrag van 2500 euro konden overhandigen aan Young Water Solutions. We hopen dat we ook de komende jaren tot dergelijke mooie bedragen zullen kunnen komen.