Gallo-Romeins weekend in Wervik


Eerder deze maand trok een aantal leerlingen van de module Latijn naar Viroviacum, oftewel Wervik dat in de oudheid een Gallo-Romeins stadje was. Op een eilandje, omgeven door de Leie, leek het gedurende dat weekend nog steeds zo te zijn.

We liepen er tussen Keltische ambachtslieden die ons artisanale weeftechnieken bijbrachten en hout- en smeedwerk niet alleen tentoonstelden maar ook uitgebreid bespraken.

Wat de leerlingen natuurlijk aansprak was het militaire aspect van de oudheid. Over het hele eiland konden ze in Romeinse en Gallische tentenkampen snuisteren en hun licht opsteken bij de standhouders. Ook de strijdtechnieken werden tot leven gebracht door acteurs die militaire acts brachten in Keltische en Romeinse wapenrusting.

‘Alles was top, er was heel wat te beleven’, vertelden onze leerlingen achteraf enthousiast. ‘Alle bezienswaardigheden lagen enorm dicht bij hoe ik het me had ingebeeld, de acteurs gingen echt op in hun rol.’

Ook het heerlijke Gallo-Romeinse eten verdient tot slot vermeld te worden.